• Toimituskulut alk 5,90€, toimitus myös kotiovelle
  • Tyytyväisyystakuu - 14 vrk täysi palautusoikeus
  • info@kukkaverstas.fi
  • Ilmainen toimitus yli 100€ ostoksista.
  • Käytämme uudelleen pakkausmateriaalia ja laatikoita lähetyksissämme
  • Toimituskulut alk 5,90€, toimitus myös kotiovelle
  • Tyytyväisyystakuu - 14 vrk täysi palautusoikeus
  • info@kukkaverstas.fi
  • Ilmainen toimitus yli 100€ ostoksista.
  • Käytämme uudelleen pakkausmateriaalia ja laatikoita lähetyksissämme

Kukkaverstaan tulppaanivinkit

Tulppaanitko lyhytikäisiä?

Ei pidä paikkaansa, jos jaksaa kiinnittää huomiota niiden valintaan ja hoitoon.

Jos olet onnistunut saamaan tulppaanisi säilymään pitkään, et välttämättä kaipaa lisää ohjeita vaan meillä on opittavaa sinulta. Otamme mielellämme vastaan lisää vinkkejä ja ohjeita.

Useimmat meistä onnistuvat tulppaanien kanssa kuitenkin vaihtelevasti. Siksi olemme koonneet tähän kaikista omista kokemuksistamme ne osuvimmat ohjeet, joilla onnistut pysymään oikealla polulla tulppaanien valinnassa ja hoidossa sekä pidentämään tulppaaniesi elämää oman arkesi kaunistajina.

Sijoittamalla reilut viisi minuuttia aikaasi seuraavien ohjeiden lukemiseen, saat tulppaaneillesi lisää elinaikaa moninkertaisesti ainakin tämän lukemiseen sijoitettuun aikaan verrattuna. Ja varmasti enemmänkin, jos viet ohjeet vielä myös käytäntöön.

Tulppaanien valinta kaupassa

Jos pääset itse valitsemaan tulppaaneita, suosi kotimaista. Kotimaisia tulppaaneita on säilytetty vähemmän aikaa, ne on kuljetettu lähempää ja kestävät siksi pitempään. Huomattu on, että ne myös säilyttävät värinsä paremmin.

Valitse nippu, joka näyttää ja tuntuu pirteältä. Kokeile sormillasi, että tulppaanien nuput ovat kiinteitä. Vältä jo auenneita, kasaan painuneita ja keltalehtisiä tulppaaneita.

Jos lehdet ovat kellertäviä ja kuivia päistä, on se merkki, että ne ovat olleet ilman vettä liian kauan. Jos taas kukan terälehtien kärki on ryppyinen tai kuivunut, on mahdollista, että ne ovat jossain välissä päässeet jäätymään. Tällöin voi olla, etteivät kukat aukea lainkaan, vaan terälehdet kuivuvat kasaan.

Tulppaanit voivat olla vedenpuutteesta löysiä, mutta jos ne täyttävät muuten yllä mainitut kriteerit, saattaa riittää, että ne vesitetään kunnolla.

On tavallista, että tulppaanit ovat kaupassa ämpäreissä ilman vettä. Se helpottaa niiden kuljetusta ja säilytystä. Nämä vesittämättömät tulppaanit kestävät kuivasäilytyksen hyvin, kunhan saavat uuden imupinnan ja kylmää vettä, kun tulet kimpun kanssa kotiin.

Valitse hyvinvoivia ja viileässä säilytettyjä kukkia, jos mahdollista. Mitä viileämmässä paikassa tulppaaneita on säilytetty, sitä paremmat mahdollisuudet niillä on säilyä pitkään. Huolehdi myös ettei tulppaanit pääse jäätymään kotiin vietäessä.

Tulppaanien käsittely kotona

1. Aina uudet imupinnat!

Mistä ja millaisina ikinä oletkaan tulppaanisi saanut, hankkinut tai poiminut, on ensimmäinen asia aina uusien imupintojen leikkaus. Varren vähäinenkin kuivuminen katkaisee kukan veden saannin. Kuivuminen synnyttää varren imuputkiin ilmalukkoja, jotka estävät tulppaania imemästä vettä. Uusi imupinta varmistaa, että kukka alkaa imeä vettä. Imupinnan tulee olla siisti, sileä ja puhdas, jotta kukka saa tarvitsemansa. Leikkaa vartta reilusti, 2-3cm, jolla varmistat että saat varren kuivuneet kohdat varmasti poistettua. Enemmän pelastusta ja elvytystä vaativista tulppaaneista voi joutua leikkaamaan jopa 5-6cm.

2. Tulppaanin imupintojen leikkaaminen

Tulppaanin varren imupinta leikataan poikkeuksellisesti suoraan. Suoraan leikattu imupinta on pinta-alaltaan pienempi. Pienempi imupinta vähentää veden saantia ja hidastaa tulppaanin kasvua, joka taas auttaa tulppaania säilymään pitempään. Leikkaa varret aina terävällä veitsellä. Vältä saksia tai sahalaitaisia veitsiä, niillä leikatessa varren imuputket saattavat painua kasaan tai vahingoittua. Laita tulppaanit veteen heti, leikattuasi niihin uudet imupinnat.

3. Vesitetty vai vesittämätön tulppaani?

Onko tulppaanit vesitetty selviää usein kysymällä tai kurkkaamalla astiaan, jossa niitä on säilytetty. Vesitetyt tulppaanit säilytetään vedessä, kun taas vesittämättömiä tulppaaneja ei säilytetä vedessä. Vesittämättömien tulppaanien varsien vesipinnat ovat kuivat ja lehtien kärjet tuntuvat selkeästi pehmeiltä ja löysemmiltä kuin vesitettyjen. Mikä on täysin ok, jos tulppaani muuten vaikuttaa olevan kunnossa. Huom! Kerran vesitettyä tulppaania ei voi enää kuivasäilyttää.

4. Vesitetty tulppaani

Jos tulppaanit olivat vedessä jo kaupassa, on ne vesitetty valmiiksi. Tämä tarkoittaa sitä, että niiden varret ja lehdet ovat jo imeneet itsensä täyteen vettä. Silloin voit ottaa tulppaanit kääreestä, leikata imupinnat ja laittaa maljakkoon. Ellet ole varma onko tulppaanit vesitetty, kannattaa seurata vesittämättömän tulppaanin käsittelyohjetta.

5. Vesittämätön tulppaani

Tulppaanit vesitetään vesitysastissa, jonka ei tarvitse olla maljakko. Noin 10cm vettä on sopiva määrä vesitykseen. Pidä tulppaanit vielä tiukasti kääreessään ja leikkaa varsiin imupinnat aiemman ohjeen mukaan. Laita kimppu kääreineen vesitysastiaan. Kääreessä vesitetyn kukan varret ja lehdet kovettuvat suoriksi, eivätkä ne ala taipua maljakon reunojen yli niin helposti kuin ilman käärettä. Vesitys on valmis, kun lehtien kärjet ovat kovettuneet ja selkeästi jäykemmät kuin ennen vesitystä. Vesitykseen kannattaa varata aikaa puolesta tunnista kahteen tuntiin. Pitempi aika on aina parempi.

6. Tulppaanit kylmään veteen

Laita maljakkoon niin kylmää vettä kuin mahdollista ja sekaan vielä jääpaloja. Voit myös lisätä päivittäin jääpaloja veteen tai vaihtaa veden jääkylmään. Tulppaani pitää kylmästä, ja näin saat sen säilymään pitempään kauniina. Tulppaani ei pysty hyödyntämään lisäravinteita, niitä on turha lisätä veden sekaan.

7. Veden määrä

Vesitetyille tulppaaneille riittää 1-3 cm vettä maljakosta riippuen. Suurempi määrä vettä nopeuttaa tulppaanin kasvua ja lyhentää sen säilymisaikaa. Huolehdi kuitenkin, ettei vesi pääse loppumaan. Jos näin käy, leikkaa uudet vesipinnat ja lisää vettä maljakkoon.

8. Liiat lehdet pois

Poista tulppaaneista alimmat lehdet vetämällä ne varovasti irti. Mitä enemmän varressa on lehtiä, sitä enemmän ne vievät voimaa kukalta. Vedenpinnan alapuolella olevat lehdet ovat myös kasvualusta bakteereille ja liika bakteerikasvusto voi tukkia varren imupinnan.

9. Välillä viileään

Nukkuessaan tai töissä ollessaan harva meistä katselee kukkiaan. Säilytä silloin maljakkoa jääkaapissa tai muussa kylmässä tilassa ja annat kimpullesi lisää elinaikaa. Huom! Ei kuitenkaan ulkona pakkasessa, kerran jäätyneet tulppaanit eivät välttämättä aukea lainkaan.

10. Pidä tulppaanit kaukana hedelmistä (ja ruusuista)

Hedelmät ja myös vedessä makaavat ruusunlehdet erittävät etyleeniä eli eteenikaasua. Eteeni auttaa hedelmiä kypsymään sekä edistää kukkien kehittymistä ja ikävä kyllä myös niiden kuihtumista. Välttääksesi tämän, kannattaa niin ruusuista kuin muistakin kukista poistaa kaikki veden kanssa kosketuksiin jäävät lehdet. Tällä estetään kukkien ennenaikainen kuihtuminen sekä saadaan pidettyä maljakon vesi puhtaampana.

11. Tulppaanien huolto

Tarkasta, että imupinnat pysyvät siisteinä ja puhtaina.

Lyhennä varsia tarvittaessa pitääksesi kimpun sopivan korkuisena.

Pidä vesi puhtaana vaihtamalla se päivittäin tai joka toinen päivä. Muista kylmä vesi ja jääpalat.

12. Vaihtoehtoiset vinkit

Jos haluat tulppaaniesi taipuvan boheemisti ja lehtien valuvan maljakon reunojen yli, laita vesittämättömät tulppaanit maljakkoon ilman käärettä, jolloin niiden varret taipuilevat ja lehdet valuvat maljakon ympärille.

Pidä maljakossa reilummin vettä, jos haluat tulppaaneistasi pitkävartisia.

Suoraksi vesitetyt tulppaanit sopivat parhaiten perinteisiin spiraalikimppuihin sekä kimpputukien ja asetelmatukien kanssa käytettäviksi.

Nauti tulppaaneistasi!

Kauniit, ihanat tulppaanit piristävät päivää ja tuovat hyvää mieltä. Toivottavasti nämä ohjeet auttavat sinua ja saat nauttia tulppaaneistasi entistäkin pitempään.

Upeaa tulppaanikautta kaikille!

Tilaa uutiskirje, ja saa kukkainspiraatiota, -tietoutta, tarjouksia ja kutsuja ensimmäisten joukossa.

klikkaa tästä